Auto-inflatie

De verwachting is dat de belastingdruk op auto’s die op fossiele brandstof rijden in de toekomst flink wordt opgeschroefd. Een goed voorbeeld zijn de grote dieselauto’s. In Duitsland mag men zelfs met een dieselauto van een paar jaar oud al niet meer in de milieuzone komen van sommige grote steden. Mensen die voor veel geld een mooie diesel gekocht hebben, zien de waarde van hun auto kelderen. Wie wil er nog een diesel waar men veel belasting voor moet betalen en waar men niet eens mee in de binnenstad mag rijden? Natuurlijk is er met deze auto’s niets mis, en vaak zijn ze nog schoner dan een vergelijkbare benzineauto. Maar we hebben hier te maken met regelgeving van overheden en stadsbesturen, die er voor zorgen dat je auto aan forse inflatie onderhevig is. Een ander voorbeeld is Rotterdam. Deze stad had een milieuzone ingesteld waar dieselauto’s die voor 2001 geproduceerd zijn niet mogen komen. Een heleboel inwoners met een oldtimer of oude diesel zijn hierdoor gedupeerd, en zijn min of meer gedwongen om hun auto van de hand te doen. Het ironische is dat een paar jaar later de milieuzone in Rotterdam is opgeheven, en iedereen weer de binnenstad in mag. Degene die trouw hun oude diesel hebben verkocht heeft dit onnodig geld gekost. Dit geeft weer eens aan dat degene die de regels verzint, een enorme financiële aanslag op de welvaart van de burger kan plegen. En gezien de vele veranderingen in de regelgeving is hier nauwelijks op te anticiperen. In voorbereiding voor 2022 is een extra APK-keuring voor de katalysator van dieselauto's. Dit zal een zeer prijzige verplichte keuring worden, en het is nog maar de vraag of garagebedrijven die APK-keuringen uitvoeren nog wel willen investeren in meetapparatuur voor dieselauto's die door de overheid in de ban zijn gedaan. Ironisch genoeg is de schoonste auto momenteel een dieselauto van Mercedes, die zelfs geen fijnstof meer uitstoot. En, vergeet niet, de uitlaat van een elektrische auto is de schoorsteen van de elektriciteitscentrale.

Inflatie van uw verwarmingsketel

Alhoewel momenteel de cv-ketel (gas, HR) de meest goedkope, de meest zuinige, en de meest schone oplossing is voor het verwarmen van uw woonhuis, komt er een moment dat deze plaats moet maken voor een alternatief, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp of een biomassaketel. De overheid gaat gas zo zwaar belasten dat u op een gegeven moment zelf kiest voor een ander soort verwarming. Of u gaat gewoon in de kou zitten. Dat kan natuurlijk ook. Op dit moment (2021) kan men deze kosten nog iets drukken door uw woning optimaal te isoleren. Ongeacht welke brandstof u in de toekomst gaat verstoken, geld er: Hoe minder men hoeft te verwarmen, hoe minder energieverbruik. Isolatie van de woning is dus een verstandige investering. De waarde van uw cv-ketel zal op den duur, ondanks dat deze technisch nog perfect is, bijna nihil zijn.

Diploma inflatie

Ook hier kunt u helaas niets aan doen. Maar universiteiten en hogescholen moeten presteren, dus zoveel mogelijk geslaagden afleveren om financiële middelen van de overheid te krijgen. Het is dan ook geen wonder dat Nederlandse hogescholen en universiteiten flink gedaald zijn in de internationale ranking. In het begin was deze inflatie nog niet zo erg te merken. Inmiddels is dat niet meer het geval. Ook goed geïnformeerde hoog opgeleide specialisten zijn soms onderhevig aan inflatie, bijvoorbeeld omdat ze te oud gevonden worden, of niet de correcte huidskleur en/of geslacht hebben. Bijzaken prevaleren over hoofdzaken. We zouden dit specialisteninflatie kunnen noemen. Niet meer de kennis en kunde die men heeft verzameld zijn de belangrijkste selectiecriteria. Maar …..

Shrinkflation

Met shrinkflation wordt u bewust bedrogen door de fabrikant. De prijs van het artikel blijft hetzelfde, maar u krijgt minder waar voor uw geld. Bijvoorbeeld een pak havermout van 1000 gram kostte 1 euro, en wordt nu in dezelfde verpakking voor dezelfde prijs verkocht, maar er zit nog maar 800 gram in. Ook een goede truc is om een klein potje in een grote doos te verpakken. De consument denkt dat in die grote doos ook wel een grote pot zal zitten. Helaas zit er maar een klein potje in, of een pot die maar voor een deel gevuld is.


« 1 2 3 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's
Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan