wie voor een euro geboren isInteresses:

Nieuws Geld Stoppen met werken Aandelen Relax Leef Vrienden Goedkoop Kwaliteit voedsel Zuinig


Tip

Nu de rente nihil is, de inflatie spaargeld opeet, is het verstandig om een deel van spaargeld om te zetten in waardevaste materialen of spullen die u toch op termijn nodig heeft.

Gedenk te sterven hek
Geld afgeven bij graf
Moderne slaven
EU pico gebergte, Spanje
Gevoel ontwikkelen voor de waarde van geld en materiaal

Wat staat er op deze pagina?

Op deze pagina staan een aantal voorbeelden, waardoor men gevoel kan krijgen voor waardevermeerdering of vermindering van geld en goed.

Sitemap

Gevoel krijgen voor de waardeontwikkeling van geld

Mijn vader kocht ruim 60 jaar geleden een riant ruim vrijstaand huis met rondom een enorme tuin voor bijna 6000 gulden. (dat is EUR 2727,-). De waarde van dat huis was in 1980 al gestegen tot 200.000, en helaas heeft hij het toen ook verkocht. In 2021 zou de waarde zeker meer zijn dan een miljoen euro. Is dit nu de waardevermeerdering van huizen of de waardevermindering van geld?

Aardappelen

In 1800 kostte een kilogram aardappel EUR 0,01. In 2018 koste 1 kg aardappelen al EUR 1,33. Aldus het CBS. Dit betekend dat aardappelen 133 keer duurder geworden zijn. Bekijken we de grafiek van het CBS dan valt op dat er nauwelijks een prijsstijging was in de periode 1880 tot 1940. De forse stijgingen komen pas na 1950. Bekijken we de aardappelprijs uitgedrukt in grammen goud, dan zien we dat het verloop veel stabieler is. En dat we in 2020 zelfs minder goud nodig hebben om 1 kg aardappelen te kopen dan in 2003. Alhoewel de aardappelprijs ook mede afhankelijk is van een goede oogst (weersomstandigheden), vraag en aanbod, en daardoor af en toe extra stijgt of daalt, zien we toch een behoorlijke stijging van de aardappelprijs, gezien over een heel lange termijn. De grafieken focussen op de prijzen na 1960, omdat dan de prijsstijging echt inzet. Dit heeft ook te maken met het geldsysteem. Na 1971 is de Nederlandse gulden niet meer gedekt door goud, maar zogenaamd fiatgeld. De waarde is afhankelijk van het vertrouwen van de bevolking in hun eigen munt. Langzaamaan dringt dit besef door bij de bevolking. Het effect hiervan wordt pas jaren later zichtbaar.


Spaarrente

Ook de rente en de door de overheid vastgestelde inflatie spelen een belangrijke rol. Tussen 1970 en 1980 was de spaarrente riant hoog. Hierna zien we een afname van de spaarrente. Tot op een gegeven moment de fase komt (waar we nu in 2021 nog steeds inzitten) dat sparen geld kost in plaats van geld oplevert. Gezien de verwachte inflatie en het afnemende vertrouwen in het geldsysteem is sparen ook niet meer veilig. Maar deze gedachtegang stuwt ook de aandelen, edelmetalen, bitcoin en huizenmarkt tot ongekende hoogte, waardoor het nu niet meer echt aantrekkelijk lijkt om daar alsnog in te stappen.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan

Zoeken op deze site:


Stelling

Avatar
Het is niet alles goud wat er blinkt

Advertenties


quiztime
Quiz

Men zet 1000 euro op de bank tegen 8% rente. Hoe bereken je de eindsom na 3 jaar?


Test uw kennis over financiële zaken.

Links