Beleggen in cryptocurrency

Wat staat er op deze pagina?

Bitcoin en andere cryptovaluta kunnen zeer snel in waarde stijgen. Een sterke daling komt ook veel voor.

Sitemap

Beleggen in crypto

Voor sommigen zijn crypto valuta niets. Een paar nullen en enen op de computer, niets tastbaars. Bij gouden en zilveren munten heeft men nog iets wat men vast kan houden. Bij cryptomunten is dat niet zo. Maar, het geld op een bankrekening kun je toch ook niet vasthouden? Dat zijn toch ook gewoon nullen en enen op een computer? Ja, dat is zo, maar je kan altijd naar een pinautomaat om dit om te zetten in fysiek geld. Zou dat bij cryptovaluta dan niet gaan? Eigenlijk kan men bijvoorbeeld bitcoin ook ieder moment omzetten in euro’s of welke valuta dan ook. Dit gaat alleen niet via een bank, maar via een broker.

Wat is het verschil tussen cryptovaluta en euro’s?

Er zijn veel verschillen. De belangrijkste zijn:

  • Voor cryptomunten heeft men geen bank nodig. Men is zijn eigen bank, of gebruikt een broker voor de aan- en verkoop. Als men zijn cryptomunten (dit is gewoon een digitale code) thuis wil bewaren kan dat. De digitale code wordt dan op een usb-stick of een speciale wallet geplaatst. Dit noemt men koude opslag (cold-storage). Er zijn ook diensten waar men zijn cryptomunten op een website kan bewaren. Men moet dan net als bij de bank inloggen om toegang te krijgen tot de cryptorekening. Aan- en verkopen worden vastgelegd in de blockchain. Hier is heel veel informatie op internet over te vinden hoe dit werkt en zal hier verder niet uitgelegd worden.
  • De hoeveelheid munten is beperkt. Van Bitcoin kunnen er Max. 21 miljoen gemijnd worden. Meer bitcoins komen niet in omloop. Euro’s kunnen centrale banken naar wens bijmaken, en de geldvoorraad kan ook groeien door geldcreatie door commerciële banken. Dit wordt als een groot voordeel van bitcoin gezien. Men weet waar men aan toe is.
  • De euro is de officiele valuta, waar men overal mee kan betalen in ons land. Bitcoin word lang niet door iedereen geaccepteerd. Derhalve wordt bitcoin meer gebruikt als een middel om waarde op te slaan, een soort digitaal goud. Zolang het vertrouwen in bitcoin hoog is, zal de waarde alleen maar toenemen. In tijden van inflatie en veelvuldig bij printen van euro’s zal het vertrouwen in de euro dalen en stijgen voor bitcoin en andere crypto. In El Salvador kan men bitcoin gebruiken als officieel betaalmiddel. Sommige branches accepteren internationaal de bitcoin als geldig betaalmiddel. Tesla-auto’s heeft men wereldwijd een tijdje kunnen aanschaffen met bitcoin.
  • Met het lightning systeem kan men razendsnel internationale betalingen uitvoeren met bitcoin. Via de ‘normale’ banken kan dit dagen duren.
  • Waardeoverdracht mogelijk zonder tussenkomst van een derde partij.

Snel rijk worden met bitcoin

Bitcoin stijgt snel, en daalt soms nog harder. Degene die in 2012 een aantal bitcoins voor 5 euro heeft gekocht heeft het goed gedaan. Nu (eind 2021) is bitcoin erg volatiel, maar door de jaren heen sterk in waarde gestegen. € 60.000 voor 1 bitcoin betekend dat in nog geen 10 jaar tijd die 5 euro een goede investering was. Dit verklaart ook het aantal jonge miljonairs. Met enkele bitcoins van 10 jaar geleden is men nu rijk. De vraag is: Zal bitcoin nog verder stijgen? Niemand die het antwoord weet, maar het Stock2Flow model van PlanB voorspelt eind 2021 een waarde van meer dan € 100.000,-. Dit is voor veel mensen een reden om alsnog bitcoin te kopen. Bitcoin is sowieso het jongste en snelste paard om op te wedden als men snel rijk wil worden. Indien men het gevoel heeft de boot te hebben gemist, kan men ook instappen met andere cryptomunten.

Alternatieven voor bitcoin

Bitcoin is wereldwijd de nummer 1 cryptomunt, maar er zijn nog vele anderen. Bekend is ethereum, dogecoin, monero, binancecoin, polkadot, enz. Hoe dit zich zal ontwikkelen weet niemand, maar ethereum heeft inmiddels een behoorlijke marktkapitalisatie en zal niet snel verdwijnen, terwijl bijvoorbeeld monero een privacycoin is, waarbij anderen (dus ook de overheid) geen transactieverleden kan achterhalen. Ideaal dus voor belastingontwijkers…. Bedenk wel dat iedereen een cryptomunt de wereld in kan slingeren, en de bedenkers vaak de enigen zijn die er dik aan verdienen. De meest verstandige optie is om alleen geld dat men kan missen in bitcoin te steken, zodra deze enorm laag staat. Er is dan geduld nodig tot dat de volgende dip zich aandient, zodat men kan kopen. Dan is het weer wachten op een grote stijging...

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan