Sparen en beleggen

Wat staat er op deze pagina?

Wat levert sparen in vreemde valuta op? Valkuilen die u kan vermijden als u begint met beleggen.

Sitemap

Sparen en beleggen

Sparen in vreemde valuta

Venezolaanse bolivar

Sparen in Euro’s levert niets meer op. Het kost geld. Al was het alleen maar door de inflatie, die de ECB officieel op 2% probeert te houden, maar die waarschijnlijk veel hoger ligt. Sparen in Amerikaanse dollars kan nog een kleine rente geven. En zo zijn er nog wel meer valuta waar nog rente mogelijk is. Pas wel op met Turkse Lira of Venezolaanse bolivar. Want ondanks een zeer aantrekkelijk rentepercentage is de geldontwaarding nog veel hoger. Er zijn steeds minder banken die vreemde valuta rekeningen aanbieden, en een aantal banken is ook gestopt met dit product. Voor zover ik weet bied de garantibank nog wel de mogelijkheid om in Amerikaanse dollars te sparen. Wil men toch een vreemde valutarekening openen dan kan men vaak terecht bij beleggingsbanken, zoals Binckbank, Lynx, enz. De Multivalutarekening is bedoeld om aandelen te kopen met de valuta waarin die op de betreffende beurs verhandeld worden.

Beginnen met beleggen

Men weet met zekerheid dat geld op een spaarrekening ieder jaar krimpt ten gevolge van belastingen en/of negatieve rente, en dat het ook nog eens koopkracht verliest door inflatie. De ECB streeft naar 2% inflatie per jaar, maar de werkelijke inflatie is waarschijnlijk veel hoger. Dit is 100% zeker, waardoor mensen alternatieven gaan zoeken. Te denken valt aan aandelen op de beurs, edelmetalen, vastgoed, bitcoin, kunst, en dergelijke.
Er zijn drie belangrijke zaken waar een beginner mee te maken krijgt, en waar de beginner zich echt tegen moet wapenen. En dan nog zullen deze fouten gemaakt worden. Het gaat om:

  1. spreiden;
  2. FOMO en the greater Fool;
  3. niet in één keer instappen.

Spreiden

Nee, het is niet slim om op één paard te wedden. Verwacht het onverwachte en stel van te voren een mandje samen waarin u wil beleggen, en wijk daar zo min mogelijk van af. Bijvoorbeeld:

  • 25% edelmetalen;
  • 25% aandelen;
  • 25% onroerend goed;
  • 25% geld.

En ook hier: Neem niet alleen goud, maar ook een beetje zilver. Neem verschillende soorten aandelen uit verschillende branches en landen. Wat betreft geld zou u ook een deel in Amerikaanse dollars of Bitcoin kunnen nemen. Het is maar een voorbeeld. Ieder kan zijn eigen plan maken op basis van kennis, ervaring en verwachtingen. Wordt er winst gemaakt met aandelen, waardoor uw mandje uit balans dreigt te raken? Pak de winst en investeer het in een van de andere zaken om de verhouding weer recht te trekken

FOMO (Fear Of Missing Out)

De angst om nu de boot te missen kan er toe leiden dat u de miskoop van de eeuw begaat. Ervaren beleggers kopen aandelen op het dieptepunt en verkopen ze weer als de prijzen heel hoog zijn. De meeste beleggers doen precies het omgekeerde. Ze kopen geen laaggeprijsde aandelen, want dat is te gevaarlijk, die zullen nog wel verder zakken, maar kopen duurdere gewilde aandelen, want iedereen koopt die, en de koers stijgt nog steeds. Het is beter te kopen als het sentiment negatief is en de koersen laag. Vergelijk het met de huizenmarkt: Als de huizenprijzen laag zijn, wil of kan niemand een huis kopen. In dergelijke perioden is er veel aanbod en zijn de prijzen vriendelijk. Zodra de prijzen verdubbelen wil iedereen een huis kopen, maar is er te weinig aanbod, en daarom moet en zal men een huis kopen, want straks lukt het helemaal niet meer, want dan zijn alle huizen op!


Een betere benadering is te wachten op een beursdaling (als het water in de haven zakt, zakken alle schepen mee, de goede en de slechte), en dan te gaan kopen. Hier is geduld voor nodig. Soms veel geduld. Maar het risico is veel lager. Ga maar na: Als een aandeel 100 waard is, loop je dan meer risico als je het kan kopen voor 50 of voor 150? Het gekke is dat een grote groep dan toch liever voor 150 koopt, omdat ze dan mee gaan met de menigte en dat geeft een veilig gevoel. Meedoen met de groep, de kans is niet gemist, je hebt ze. De kans is groot dat dit aandeel dan juist niet meer stijgt en dat je verlies lijd.

The greater fool theory

De greater fool theory komt er op neer dat men aandelen te duur koopt, en denkt dat er vast en zeken nog een heleboel andere mensen zijn die nog veel meer voor dit aandeel willen betalen. Vaak is dit gebaseerd op een vermoeden, en is er geen onderzoek gedaan naar de financiële situatie van het bedrijf waarvan men het aandeel koopt. Van minuut tot minuut worden de koersen via internet gevolgd. De limiet is ingesteld op bijvoorbeeld 10, en het aandeel stijgt maar door. Vervolgens stelt men zijn limiet bij naar 12. Dan blijkt het aandeel in die paar minuten tijd zelfs al gestegen tot 16. Men moet en zal dit aandeel hebben (FOMO) dus word nu de limiet drastisch verhoogd naar 20. En..., oei het aandeel stijgt nu zelf al tot 21. Dat gaat snel. En dan zakt het naar 19. Gelukkig! De aandelen zijn binnen. Helaas.... de andere dag zakt het aandeel naar 8. Dit is een fictief voorbeeld hoe emoties kunnen overheersen als men van minuut tot minuut de koersen volgt. Het staat uiteraard iedereen vrij om op zijn eigen manier te beleggen. Dit voorbeeld is puur een illustratie hoe u in de ban kunt raken van een aandeel. En inderdaad, als u persé een aandeel wil hebben omdat u er in geloofd, dan is het aan u om daar naar te handelen.

In- en uitstappen

Doe je het goed, en koop je tegen een lage koers, en het aandeel gaat omhoog, dan is het ook een goed idee om weer wat aandelen te verkopen. Dit geld kan men dan bij een beurscorrectie weer gebruiken om nieuwe aandelen te kopen. Er is namelijk nog een zekerheid: de beurs gaat niet alleen omhoog maar zeker ook omlaag, en soms kan dit een forse correctie naar beneden zijn. Dit zijn mooie koopmomentjes. Hier is vaak hebberigheid weer een obstakel wat helder nadenken belemmerd: Men wil dit prachtige aandeel niet meer kwijt, het wordt vast nog veel duurder. In dergelijke gevallen kan men bijvoorbeeld een derde deel van die aandelen toch verkopen en de rest behouden voor speculatie. En stap nooit in een keer in, verdeel het over de tijd. Behalve bij een extreme dip zoals de coronadip in maart 2020. Vaak is het ook verstandig om al bij aankoop te bepalen bij welk winst- of verliespercentage men wil verkopen. Dan heeft men vooraf een plan, en daar dient men zich aan te houden.

Beginnen met beleggen in aandelen

Belangrijk is om eerst een goede keuze te maken bij welke bank of broker men aandelen wil aanhouden. Het meest makkelijke is om te beginnen bij de eigen bank waar men ook een betaal- en spaarrekening heeft. De meeste van die banken hebben wel hun beperkingen. Zo kun je niet handelen op alle beurzen van de wereld. Meestal is dit beperkt tot Europa en Amerika. Is men van plan om bijvoorbeeld Chinese aandelen te kopen van elektrische auto producenten of Australische aandelen van goud- en zilvermijnen dan is het aanbod bij een ING, Rabo, ABN-AMRO bank, etc. vrij beperkt. Volgt men een beleggersclub, waar een goeroe regelmatig adviezen geeft, dan is het ook handig om een broker te hebben waar men ook die aandelen kan kopen. Men komt dan al gauw uit bij een Binck/saxo-bank, Lynx, tradersonly en dergelijke partijen. Een alternatief is degiro.nl. Maar hier kan men weer geen pennystocks (OTC= On the Counter) aandelen kopen. Het is dus belangrijk om goed van te voren een plan te maken wat uw doel is, en daarop gebaseerd een goede broker te kiezen. Doet u dat niet, dan zit u voordat u het weet bij vele verschillende brokers. En, geen enkele broker is gratis. Bovendien gaat er wat tijd overheen voor u een nieuwe rekening heeft geopend, en dan is de kans om dat specifieke aandeel voor een goede prijs te kopen misschien alweer voorbij. Het is ook aan te bevelen om altijd te kopen met een ingesteld maximumbedrag waar u het aandeel voor wil kopen, de zogenaamde limiet. Dit kunt u via de website van de broker opgeven, zodat er automatisch gekocht wordt als de prijs van het aandeel onder het opgegeven bedrag duikt. Door zo te werken kunt u gewoon uw dagelijkse dingen doen, zonder iedere keer de koers van de aandelen in de gaten hoeven te houden. Dat geeft een hoop rust…
Bovenstaande is geen beleggingsadvies, maar hoe ikzelf het zou doen. Uiteraard dient iedereen zijn eigen strategie te bepalen die het best bij hem/haar past.

Strategie en Psychologie

Iemand die bang is dat een orkaan zijn huis verwoest, bouwt zijn huis als een betonnen bunkerkelder diep in de grond. Iemand die bang is voor een overstroming zal eerder een woonboot maken die bestand is tegen alle vormen van water. Beiden gaan fanatiek aan de slag om hun ideale woning te realiseren (dat is de strategie). Zodra de plannen gerealiseerd zijn, en beiden bijna bankroet zijn na al het geld in hun woning gestoken te hebben begint de psychologie te werken. Voor de een is dat: Laat de storm maar komen, liefst nog vandaag. Voor de woonbootbouwer kan de zondvloed niet vroeg genoeg komen, want hij is voorbereid. Dit is een merkwaardige denkkronkel van mensen. Voor beide woningbouwers is het het allerbeste als het gewoon rustig weer blijft, zonder orkaan of overstroming. Toch is er ergens in hun hoofd iets dat een beloning wil voor hun uitgevoerde werkzaamheden. Misschien is het dat ze als enige over willen blijven, of dat ze willen laten zien aan andere mensen dat ze het bij het rechte eind hadden om een dergelijk bouwwerk te maken. Bij beleggen is het niet anders dan bij deze bouwers. Mensen die geloven in een crash van het monetaire systeem, en inmiddels hun schaapjes op het droge denken te hebben met bitcoin, onroerend goed, edelmetalen, en dergelijke kunnen niet wachten tot de crash komt, want dan komt alles goed voor hun. Mensen die verwachten dat een aandeel in waarde zal verveelvoudigen, kunnen, nadat ze de aandelen in hun bezit hebben, niet wachten tot dat aandeel skyhigh gaat, terwijl ze voor de koop van hun aandelen die hoge prijzen vervloekt hebben. Bedenk wel, of u nu speculeert op een beurscrash, crash van het monetaire systeem of wat dan ook, dat het altijd beter is dat de systemen stabiel blijven. Instabiele systemen kunnen leiden tot sociale onrust, rellen, plunderingen of zelfs oorlog. En dat is voor niemand fijn. Wat uw strategie ook is, doe niet als de bouwers van de bunker en de woonboot, en steek niet al uw geld in deze strategie. Blijf reëel, en hoop dat het systeem stabiel blijft, dat is uiteindelijk het beste voor iedereen. Als het dan toch fout gaat, dan heeft u in ieder geval een vangnet met een deel van uw geld geinvesteerd in de juiste assets.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan