ONS geld

Wat staat er op deze pagina?

Op deze pagina staat beschreven wat fiat geld is en hoe dit betalingssyteem functioneert.

Sitemap

Over het piramidespel en ponzifraude

Het piramidespel

Bij een piramidespel brengen leden steeds nieuwe leden aan, die allen geld inleggen. Dit geld wordt uitgekeerd aan deelnemers die hoog in de piramide zitten. Doordat degene die laag in de piramide zitten nieuwe investeerders aan moeten brengen, krijgen zij later ook veel geld uitbetaald omdat zij stijgen in de rangorde van de piramide. Totdat…. er op een gegeven moment zoveel deelnemers zijn, dat het onmogelijk is om nog zoveel meer nieuwe investeerders te vinden. Op dat moment stort de piramide in elkaar, met rijke deelnemers in de top van de piramide en beroofde deelnemers onder aan de piramide.
Deelnemers van het eerste uur kunnen dus ten nadele van de latere deelnemers enorm rijk worden, terwijl de laatste deelnemers berooid achterblijven. Een andere vorm van oplichting is de naar de Italiaan Charles Ponzi genoemde Ponzifraude.

Ponzifraude

Bij het Ponzisysteem worden deelnemers hoge rendementen voorgespiegeld. Omdat de beloofde rendementen aanvankelijk daadwerkelijk worden uitgekeerd ontstaat veel mond-tot-mondreclame, waardoor steeds meer mensen hebberig worden en mee gaan doen. Helaas is het zo dat de zogenaamde hoge rendementen betaald worden met het geld uit de inleg van nieuwe deelnemers. Er wordt (bijna) niets geïnvesteerd. Daardoor wordt het na verloop van tijd onmogelijk om nieuwe deelnemers te betalen en klapt het systeem.
Het verschil met een piramidespel zit hem er in dat bij een ponzifraude het niet de bestaande deelnemers die nieuwe deelnemers moeten zoeken, maar dat de organisatoren dit doen. Dit gaat in de praktijk heel eenvoudig vanwege de reclame van deelnemers van het eerste uur die grote winsten hebben gerealiseerd. Deelnemers krijgen geen uitkering afhankelijk van het aantal nieuwelingen dat ze binnenbrengen –zoals bij het piramidespel- , maar afhankelijk van de tijdsduur en de grootte van de inleg. Dit maakt het geheel erg ondoorzichtig en moeilijk te traceren als een frauduleus systeem. Wat heeft bovenstaande te maken met ons geld? Helaas heel veel. We komen hier later in dit artikel op terug. Ons geld is eigenlijk valuta.

Fiatgeld

Vroeger, tot 1971, was ons geld gedekt door goud. Dat betekend dat voor iedere gulden (euro) die in omloop was er een bepaalde hoeveelheid goud opgeslagen was in de kluizen van de Nederlandse bank, of later, dat de gulden gekoppeld was aan de Amerikaanse dollar, die op zijn beurt gedekt was door goud. Dat systeem bestaat niet meer. Tegenwoordig is vertrouwen de basis van ons geld. Overheden en banken kunnen ook uit het niets geld maken. De Latijnse term “Fiat” betekend “er zij”. Fiat Pecunia = Er zij geld. En er was geld. Met een enkele druk op de knop is het mogelijk om geld te creëren. Banken hebben ook de mogelijkheid om geld te creëren. Dit is zeer lucratief voor deze banken. Neem bijvoorbeeld iemand die een hypothecaire lening neemt van een bank van € 500.000,-. In de regel pakt de bank 10% spaargeld en creëert vervolgens uit het niets € 450.000 en gaat dit bedrag over 30 jaar terugkrijgen vermeerderd met de rente over dit uit het niets geschapen geld. Dit is zeer lucratief voor banken (rente over lucht!!) De overheid stelt zich tot taak ervoor te zorgen dat de geldhoeveelheid die in omloop is niet te veel uit de pas loopt met de hoeveelheid beschikbare producten en diensten die in de samenleving worden geproduceerd. Want als er te veel geld in omloop gebracht wordt, dan treedt er inflatie op. De overheid probeert het vertrouwen in het fat geld in stand te houden door:

  • het accepteren ervan wettelijk verplicht te stellen,
  • dit geld als middel te rekennen om belastingen mee te betalen,
  • erop toe te zien dat er niet te veel geld in omloop wordt gebracht.

Het is voor overheden echter heel verleidelijk om extra geld te maken als er problemen ontstaan met de economie. Extra geld kan de economie stimuleren maar zal altijd leiden tot inflatie. Tegenwoordig (2021) is het zo dat de ECB (Europese Centrale Bank) vele miljarden Euro’s geld bij print en in omloop brengt. Aan de andere kant koopt ze staatsobligaties van landen op, om wat geld uit het systeem te halen. Op den duur zal dit leiden tot steeds hogere inflaties, waardoor onder meer spaarders en gepensioneerden hun geld zien verdampen. Omdat de schulden enorm toenemen, kan men de rente niet meer verhogen zonder dat het systeem klapt. Het resultaat daarvan is dat we nu een geldsysteem hebben waarbij schuldpapier van overheden wordt gebruikt als onderpand voor nog meer geldcreatie. Daardoor hebben we veel welvaart naar voren kunnen halen, maar zijn ook onze schulden die we in de toekomst dienen te betalen sterk toegenomen. Hoe kunnen we aan die verplichtingen blijven voldoen in een economie die amper groeit? Niet dus. Dit is eigenlijk gewoon Ponzifraude. Bekijk deze video voor het verschil tussen valuta en echt geld.

Video montage dakhaken op een schuin dak met dakpannen. OP de dakhaken komen de profielen. Daarop de zonnepanelen.
« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's, lees hier verder.
Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan