Beleggen in edelmetalen

Wat staat er op deze pagina?

Het is verstandig een deel van uw spaargeld om te zetten in edelmetalen.Over het hoe en waarom, en hoe dit aangepakt kan worden.

Sitemap

Beleggen in edelmetalen

Beleggen in edelmetalen doet men eigenlijk niet om rijk te worden, maar om te behouden wat men heeft. Door de eeuwen heen is de waarde van edelmetalen altijd hoog gebleven. Het is dan ook een goede verzekering tegen inflatie. In tijden van hyperinflatie blijven edelmetalen hun waarde houden, terwijl normaal geld bijna al zijn waarde verliest. Een mooi voorbeeld hiervan is de Weimarrepubliek in de jaren twintig van de vorige eeuw(1918 – 1933). In korte tijd slaat de inflatie toe, en moet men voor de basisbehoeften zoals water en eten een veelvoud betalen dan men normaal gewend was. Tevens moeten mensen uren in de rij staan om voedsel te mogen kopen, omdat voedsel schaars is. Deze schaarste stuwt de prijzen nog verder omhoog. Werkmensen eisen meer loon. Gepensioneerden en mensen die leefden van hun spaargeld zijn de klos. Hun geld heeft geen waarde meer, en is zelfs niet genoeg meer om in levensonderhoud te voorzien. Recentere voorbeelden zijn Argentinië en Venezuela. In Argentinië zijn mensen die goud bezitten ineens rijk. Verkopers accepteren de Argentijnse peso niet meer. Ze willen of dollars of iets om te ruilen. In die tijd konden mensen met wat goud gemakkelijk een prachtige villa voor een goudbaartje kopen. Dit soort verkopen heeft dan ook plaatsgevonden. De voormalige eigenaren moesten eten hebben, en dus een ruilmiddel hebben. Goud bleek de ideale verzekering tegen honger, en voor de mensen met veel goud, een superkans om een huis te kopen dat ze normaal - in een tijd zonder hyperinflatie - nooit van hun leven hadden kunnen kopen.

Risico beleggen in edelmetalen

Is het beleggen in edelmetalen dan zonder risico? Nee, dat is het niet. Worden edelmetalen gekocht in een periode dat deze peperduur zijn, dan kan men ook flink verliezen. Althans op de korte termijn. Op de lange termijn behouden edelmetalen hun waarde. De risico’s zijn dat goud geconfisqueerd word door de staat, of dat het verboden word om goud te bezitten. Er is ook vals goud in omloop. Door binnen in een goudbaar een materiaal met hetzelfde gewicht (meestal wolfram) te doen, en alleen de buitenkant te vergulden is het moeilijk te zien dat de goudbaar nep is. Zilver ziet men als een veiligere belegging omdat dit ook een industrieel basisproduct is. Zilver is nodig voor het maken van elektronica, zoals computers, smartphones, elektrische auto’s, maar ook in zonnepanelen is dit verwerkt. Door zilver in de soldeerverbindingen te gebruiken is de geleiding beter. De kans op confiscatie of verbod is bij zilver dan ook veel kleiner. Er is wel veel meer ruimte nodig om zilver op te slaan, wat tot hogere opslagkosten leidt bij zilveraanbieders

Hoe te beleggen?

Het eenvoudigste is om zilveren of gouden munten, of eventueel baartjes, te kopen in een muntenwinkel en deze thuis te bewaren. Hier kleven ook nadelen aan. Het gevaar hiervan is dat bij een eventuele inbraak alles meegenomen wordt door de dieven en dat men gelijk blut is. Een betere optie is om edelmetalen te kopen en op te slaan in een beveiligde kluis. Als men googelt op internet dan zijn er verschillende aanbieders die deze dienst aanbieden. Het werkt eigenlijk hetzelfde als online bankieren, maar dan met goud, zilver en platina. Het nadeel hiervan is wel dat men periodiek opslagkosten moet betalen. Zeker bij zilver kan dat behoorlijk oplopen. Het voordeel is groot: Men kan rustig slapen en hoeft niet bang te zijn dat men zijn edelmetalen in een keer allemaal kwijt kan raken.

Leeftijd en beleggen

Als men 70+ is zal men anders beleggen dan iemand van 20. Iemand van 20 zal zeker kunnen profiteren van de vaste waarde van goud, en de stijging hier van in tijden van (hyper)inflatie. De levensverwachting van een zeventiger zal hem doen besluiten om te beleggen in zaken met een te verwachten direct rendement. Daarom is het belangrijk om reeds op jonge leeftijd te investeren in edelmetalen, al is het maar een klein beetje. De bovenstaande grafiek laat de waarde van goud door de tijd heen zien in vergelijking met verschillende valuta. We zien dat sommige van die valuta al lang niet meer bestaan, en dat ten opzichte van nog bestaande valuta, de waarde van goud enorm gestegen is.

Speculeren op goudrevaluatie in het monetaire systeem

Behalve goud te gebruiken als verzekering om het vermogen te behouden kan men ook speculeren op een crash van valuta van een continent. Indien een valuta crasht komt er vaak een goudgedekte munt voor terug om het vertrouwen in het monetaire systeem te herstellen. Meer hierover op de goudrevaluatiepagina.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan