ONS geld (vervolg)

Wat staat er op deze pagina?

Op deze pagina staat het vervolg over fiat geld en hoe we op den duur niet meer uit het Ponzi-schema komen en de enige uitweg een grote reset is.

Sitemap

De great reset

Waarom hebben burgers nooit geprotesteerd tegen het fiat geldsysteem?

Er zit ook voordeel aan voor de burgers: Indien een lening nodig is, wordt die uit het niets geschapen. Er is dus geen wachttijd om eventueel geld op te halen bij spaarders. Het belangrijkste is echter: de gemiddelde burger heeft geen flauw idee hoe het geldsysteem functioneert. Als ze het wel zouden weten zou er waarschijnlijk een opstand uitbreken! Toch komt er langzaamaan verandering hierin. Kon men vroeger op het salaris van 1 kostwinner goed rondkomen met een heel gezin, zonder dat de partner of de kinderen hoefden te werken, nu is dat bijna onmogelijk. Het is zelfs zo dat men op dure plaatsen, in bijvoorbeeld de USA, niet genoeg heeft aan twee inkomens. Doordat de mensen er op die manier achter komen dat twee salarissen niet genoeg zijn om de basis zaken (eten, wonen, energie, vaste lasten) te kunnen betalen gaan ze noodgedwongen nadenken over geld en merken dat er van alles mis is met ons geldsysteem. Jonge mensen vluchten in cryptovaluta, oudere mensen vaak in goud.

Amerika als voorbeeld van wat ons te wachten staat

Omdat de dollar nog steeds de belangrijkste wereldvaluta is, nemen we deze als voorbeeld.

Bovenstaande grafiek geeft de geldcreatie in dollars weer (witte lijn) en het begrotingstekort (rode lijn). We zien dat in 2020 (coronacrisis) deze lijnen steeds verder uit elkaar gaan lopen, dat wil zeggen er is veel meer geld in omloop gebracht en de staatschuld neemt enorm toe. We zien ook dat de situatie in 2020 vele malen erger is dan de crisis in 2008 (val Lehman brothers bank). Volgens deskundigen kan dit niet goed gaan en is dit een recept voor een systeemcrash. Het gekke is dat ondanks deze slechte economische vooruitzichten de beurs booming is. Normaal loopt de beurs vooruit op de ontwikkelingen, dus een stijgende beurs betekend stijgende welvaart. In deze situatie met stijgende geldcreatie en stijgende overheidsschulden is dat echter niet het geval. Mensen met spaargeld worden langzaam wakker en zien dat hun geld steeds minder waard word. Ze besluiten dan om dit geld op de beurs te brengen omdat daar nog wel rendement te behalen is, en aandelen altijd wel enige waarde behouden. Het gevolg is dat de beurskoersen enorm stijgen door het vele geldaanbod. De beurs fungeert eigenlijk als een veilige vluchthaven. De beurs is door de tijd heen altijd goed geweest voor winst in goede tijden en een vluchthaven in crisistijden. De overheid kan wel geld bijdrukken, maar geen aandelen van bedrijven maken. Het is vaak wel zo dat in dergelijke crisistijden aandelen fors overgewaardeerd zijn. Iets dergelijks heeft zich ook voltrokken in Zimbabwe en recent nog in Venezuela. Door inflatie van de Venezolaanse Bolivar vluchten spaarders met hun geld naar de beurs van Caracas, met als gevolg een enorm florerende beurs. Degene die niet op tijd hun spaargeld verplaatst hebben naar de beurs zijn al hun spaargeld kwijtgeraakt door hyperinflatie.

Ook in Nederland horen we regelmatig op het nieuws dat er weer zoveel miljarden naar een EU-steunfonds gaan of naar coronamaatregelen, of naar steunpakketten voor bedrijven. De miljarden vliegen ons om de oren. Het begrotingstekort (staatsschuld) loopt enorm op. De ECB blijft maar geld bij drukken, de rente blijft laag of zelfs negatief, terwijl de AEX eind 2020 een al time high stand noteerde. Staat ons hetzelfde te wachten als Venezuela?

de AEX-index van Venezuela
Top 20 wereld goudvoorraad
Goudvoorraad van de wereld
Bron: https://www.gold.org/goldhub/data/monthly-central-bank-statistics

The Great Reset

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk Nee. Alhoewel niemand in de toekomst kan kijken, is de verwachting dat de centrale banken onder leiding van de ECB in zullen grijpen, en het zover niet laten komen. De inflatie zal mogelijk nog iets oplopen en dan zal de ECB overgaan tot de great reset. Die great reset zal naar verwachting ca. 10 jaar duren. In deze periode wordt overgeschakeld van de euro naar een nieuwe valuta, worden schulden herverdeeld en de burgers geïnformeerd. Bedenk wel dat het niet pijnloos zal gaan. Een reset is ook een herverdeling van welvaart. Bij de overschakeling van de gulden naar de Euro is achteraf berekend dat de burgers er gemiddeld 10% op achteruit gegaan zijn in Nederland. Het zou zo maar kunnen zijn dat, gezien de torenhoge schuldenlast die er nu is ontstaan, het verlies groter zal zijn, waardoor we veel welvaart in moeten leveren. Op internet wordt er ook druk gespeculeerd over het invoeren van een nieuwe digitale munt, door de overheid ingevoerd en beheerd door de centrale bank. Iedereen zou dan een bankrekening krijgen bij de centrale bank, waarbij het nut voor commerciële banken (deels) vervalt. Ook wordt er veel gespeculeerd over een nieuwe goudstandaard.

Ontwikkelingslanden hebben de afgelopen jaren ongelooflijk veel goud gekocht, net zoals Rusland trouwens, terwijl de westerse landen juist veel goud af gestoten hebben. Het laatste wijst er dan weer op dat we geen goud gebaseerd stelsel krijgen, maar een nieuw fiat geldstelsel. Wat het gaat worden weten we niet. Wat we wel weten dat de overheden in moeten grijpen omdat de huidige euro onhoudbaar is. Mensen die nu goud hamsteren met het oog op een nieuw goud gebaseerd stelsel kunnen het goed of fout hebben. Het blijft verstandig om uw vermogen altijd te spreiden over diverse categorieën, bijvoorbeeld een deel edelmetalen, een deel aandelen, een klein deel als spaargeld op de bank, en een deel in andere waardevaste zaken zoals onroerend goed, kunst, en dergelijke. Afhankelijk van wat u verwacht kunt u zich wapenen tegen de reset. Een ding is zeker: Spaargeld eet zich zelf op. De doelstelling van de ECB is om een inflatie van 2% per jaar te realiseren. Die 2% bent u dus al kwijt. En vergis u niet: Als u in 2021 EUR 1000,- aan koopkracht heeft, dan is dat na 10 jaar in 2031 dankzij 2% inflatie vermindert tot EUR 817,-.

« 1 2 » Dit artikel is verdeeld over meerdere pagina's.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan