Quantitative Easing

Wat staat er op deze pagina?

Op deze pagina wordt beschreven wat Quantitative Easing (geldverruiming) is en wat de effecten zijn op de economie, en wat u daar zelf van gaat merken.

Sitemap

Quantitative Easing in theorie en praktijk

De theorie van iedere keer meer geld bijmaken en in omloop brengen.

 1. De ECB creëert geld,
 2. waar ze vervolgens leningen (obligaties) grootschalig mee opkopen, bijvoorbeeld staatsobligaties.
 3. De ECB wordt gezien als een betrouwbare partij. Het risico is laag. De rente gaat omlaag.
 4. Door die lage rente kunnen bedrijven en privépersonen meer lenen.
 5. En dus ook meer geld uitgeven, wat weer meer werk creëert.
 6. Iedereen blij: de economie krijgt een oppepper.

In de praktijk pakt het helaas wat anders uit:

 1. De ECB creëert geld,
 2. waar ze vervolgens leningen (obligaties) mee opkopen, bijvoorbeeld staatsobligaties.
 3. Niet alle rentes dalen. De hypotheekrente en spaarrente dalen. Maar consumptieve creditcardrentes blijven hoog of stijgen zelf. Rente voor leningen aan het MKB blijven eveneens hoog of stijgen.
 4. Sommige bedrijven gaan hun eigen aandelen opkopen, anderen die veel ‘gratis’ geld bezitten investeren massaal in aandelen, waardoor de aandelenkoersen fors stijgen.
 5. Rijken worden rijker en pompen nog meer geld in de financiële markten. Grote bedrijven worden groter en domineren de markt
 6. Minder dan 10% van het gecreëerde geld komt terecht in de echte economie, zoals bij het MKB en privépersonen. Alleen geld wat terecht komt in de echte economie kan besteed worden aan consumeren, zoals het kopen van producten en diensten, stimuleert de economie. Daar wij in een consumptiemaatschappij leven, betekend consumptie groei. Meer werk voor bedrijven, meer werk voor werknemers, enz. Dit komt dus helaas nauwelijks tot stand. Het werkt zelfs contraproductief.

Omdat het meeste geld dat de ECB injecteert in de economie via via terechtkomt bij grote multinationals, gebruiken deze het qe-geld om de rest van de markt te kannibaliseren. Multinationals moeten het hebben van volume. Het MKB leeft van marge. De multinationals houden met gratis geld hun prijzen laag en concurreren zo de kleinere bedrijven weg. Kleine bedrijven kunnen alleen overleven (concurreren) tegen grote bedrijven door extra geld te lenen en zich te specialiseren in een nichemarkt. Dit is vaak uitstel van executie, want als de niche mainstream wordt worden ze opgekocht of alsnog weg geconcurreerd door grote bedrijven. De lening van de bank kunnen ze dan niet meer terugbetalen (de zgn. non-performing-loans). Zo worden kleine bedrijven kapot gemaakt door QE.

Geld printen, geld printen en nog eens ....

De consument zal in eerste instantie blij zijn met de lage prijzen die hij betaald voor zijn producten. Echter, na verloop van tijd, als de concurrentie uitgeschakeld is, zullen deze prijzen gaan stijgen. Zonder concurrentie kan dit zelfs een forse stijging zijn, en zal de consument helemaal niet meer zo blij zijn. Temeer daar door QE inmiddels ook zijn spaargeld (koopkracht) verdampt is door inflatie. QE is funest voor privépersonen en het MKB. Als de ECB dan toch gratis geld uitdeelt zou het UBI (universeel basis inkomen) misschien een beter mechanisme zijn voor deze categorie.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan