Methodes om inflatie te berekenen en inflatiecijfers van de gehele wereld

Wat staat er op deze pagina?

Op deze pagina worden een aantal methoden uitgelegd hoe men inflatie kan berekenen. Behalve de officiële methode, die regelmatig wordt aangepast, bestaan er nog vele andere manieren die mogelijk veel realistischer zijn. Sitemap

Inflatiegegevens van de hele wereld

De inflatiecijfers van verschillende landen veranderen regelmatig. In december 2021 stijgt ook de inflatie in EU-landen en de USA. Kaart 1 laat zien welke landen inflatie hebben met dubbele cijfers in november 2021. Via tradingeconomics kan men de actuele inflatiecijfers raadplegen. Let op, dit zijn de officiele cijfers. Inflatie is nooit een algemeen cijfer, maar voor iedere persoon anders. Dit hangt helemaal af van het gedrag van het individu. Rookt en drinkt u, en alcohol en tabak stijgt met 50%? Dan zal het leven voor u duurder uitpakken dan iemand die geheelonthouder is.

Methode 1: Op basis van geldcreatie

Als men melk aanlengt met water krijgt men meer ‘melk’, maar met een geringere voedingswaarde. Hetzelfde is het geval met geld. Als geld uit het niets wordt gemaakt en toegevoegd aan de geldvoorraad, dan zal de waarde (de koopkracht) hiervan dalen. Als we de geldontwaarding op deze manier berekenen, krijgen we een zeer hoog inflatiecijfer. Bijvoorbeeld op basis van grafiek 2, die de balans van de ECB weergeeft.

Voor de eurozone:
Geldvoorraaad 2020: 4600
Geldvoorraaad 2021: 8500
De inflatie is dan 46%!

Methode 2: M3 en groei economie

Een andere methode is om de toename van het geld te delen door de groei van de economie. Dit is een realistischer methode dan bovenstaande manier. M3 is de hoeveelheid geld die de ECB heeft bij geprint en de groei van de economie is het totale binnenlandse product (bbp) gedeeld door het aantal inwoners.
M3 in 2020: 8,75%
Economische groei in 2020: -5% (krimp)
De inflatie wordt dan groei-M3. Voor 2020 is dat voor de eurozone: –5 - 8,75 = 13,75%.
In de tabel is te zien wat een dergelijk hoog inflatiepercentage doet met de koopkracht van uw geld. In minder dan vijf jaar is de koopkracht gehalveerd.
Men kan zelf berekenen hoeveel de koopkracht afneemt op de krimppagina op deze website. Let wel, als u 1000 op uw spaarrekening heeft staan, blijft deze 1000 er gewoon staan. Alleen kun je er veel minder voor kopen.

Methode 3: De ouderwetse methode die voor 1990 toegepast werd

Alternate Inflation Charts (shadowstats.com)

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan