Goudcalculator

Wat staat er op deze pagina?

Op deze pagina kan men kijken hoeveel bijvoorbeeld een huis waard was in kilogrammen goud in het verleden en nu.

Sitemap

De goudwaarde van een object berekenen

De berekening van de waarde in goud op deze pagina verlangt dat u zowel het startkapitaal als het eindkapitaal ingeeft, bijvoorbeeld als men een huis heeft verkocht. Weet men het eindkapitaal niet en wil men op basis van de CPI toch een berekening maken, dan kan dat op de cpi-pagina.

Hoe werkt deze berekening?

Stel iemand koopt in 1992 een huis voor 60.000,-. In 2021 wordt dit huis weer verkocht voor 350.000,-. Deze waarden kan men hieronder invullen, of klik op de knop om dit voorbeeld uitgewerkt te zien. Men zou kunnen zeggen: 350.000 – 60.000 = 290.000 winst. Goed gedaan dus. Maar is dit ook zo? Om dat te kunnen bepalen moet men de winst niet uitdrukken in absolute euro’s, maar in koopkracht. De koopkracht wordt berekend op basis van de officiële cpi-index van het CBS (jaarcijfers). Men ziet in dit voorbeeld dat de woning veel meer opgebracht heeft als het officiële inflatiecijfer aangeeft. Vervolgens berekend het programma hoeveel kilo goud er in 1992 gekocht kon worden met 60.000 euro. Dan wordt gekeken hoeveel goud men in 2021 kon kopen voor 350.000 euro. We zien dat de winst in kilogrammen goud niet echt spectaculair is(6,8 kg is in 1992 gegroeid tot 8 kg). Daar goud door de eeuwen heen een vrij constante koopkrachtwaarde heeft is dit een mooi vergelijkingsmiddel. Bedenk wel: Als het hier een verhuurde woning betrof, dan zal de totale opbrengst vele malen hoger zijn dan als men in 1992 6,8 kg goud had gekocht. Goud kost opslagkosten, een woning levert huuropbrengsten op, maar heeft ook weer vaste lasten zoals onderhoud, belastingen en dergelijke. Daar houd deze berekening geen rekening mee.

Vroeger was alles veel goedkoper. De waarde van ons geld is gedaald waardoor de prijzen voor producten stegen. Op basis van de officiële CBS-inflatiecijfers kunt u hier zelf berekenen hoeveel uw geld vroeger waard was en wat de waarde nu is. Bedragen altijd in euro invullen, behalve bij bedragen voor het jaar 1965, dan dient men de prijs in Amerikaanse dollars in te voeren. Gebruik geen komma maar een punt als scheidingsteken voor de centen.

Goud- en inflatiecalculator

Waardeobject: .
Jaartal:
Bedrag:
.
.
Klik op Bereken

Als men er vanuit gaat dat goud altijd door de eeuwen heen zijn waarde behoud, dus 100 jaar geleden was de prijs van een product bijvoorbeeld 1 kg goud, en dat product kost nu nog steeds 1 kg goud. kan men daar ook de inflatie van de euro van afleiden. Onderstaande grafiek geeft hier een duidelijk beeld van, op basis van de door u ingevoerde waarden.

Hoe rekent de calculator?

De calculator heeft een database waarin de historische goudprijs in dollars per jaar is opgeslagen vanaf 1900 tot nu. Vanaf 1965 staan in deze database ook de gemiddelde jaarwisselkoersen van de dollar naar de euro, en het inflatie jaarcijfer. Deze gegevens worden losgelaten op de door u ingevulde waarden. Omdat er met jaarcijfers gewerkt word, loopt de calculator eigenlijk altijd een jaar achter. Immers, pas in 2023 is het inflatiecijfer en de gemiddelde goudprijs van 2022 bekend.

De rente en de inflatie spelen een belangrijke rol. Tussen 1970 en 1980 was de spaarrente riant hoog. Hierna zien we een afname van de spaarrente. Tot op een gegeven moment de fase komt (waar we nu in 2022 nog steeds inzitten) dat men rente moet betalen over zijn spaartegoed in plaats van dat men rente ontvangt, en dat tegelijkertijd de inflatie torenhoog is. Daarom is goud in deze tijd aantrekkelijk om te bezitten. Goud is niet onderhevig aan inflatie, en men betaald er geen rente over.

Persoonlijke inflatiecalculator

Op de website van het CBS staat een handige tool om uw persoonlijke inflatie te berekenen.

Doe mee aan de discussie, en geef uw mening:
Naam: *
Onderwerp:

Ik ben geen robot. Welke dag is het vandaag?
Hier komen de likes te staan
Bij het plaatsen van een reactie gaat u accoord met de voorwaarden.
Hier komen de reacties te staan